Οι κύριοι λόγοι για να βασιστείτε σε αυτό

Σήμερα, καθώς οι ξενοδόχοι προσπαθούν να κατανοήσουν τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία στρέφονται σε μία πιο πελατοκεντρική προσέγγιση και το WhatsApp Business το νέο μέσο επικοινωνίας για ξενοδοχεία έρχεται να προσφέρει πολλά οφέλη.

Οι μέρες που χρησιμοποιούσαμε το WhatsApp  μόνο για οικογενειακές ή φιλικές συζητήσεις έχουν πια παρέλθει. Πλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας στα ξενοδοχεία, τόσο ανάμεσα στο ξενοδοχείο και τους πελάτες όσο και ανάμεσα στο προσωπικό. Το WhatsApp άλλωστε αποτελεί μία δημοφιλή εφαρμογή η οποία είναι προσιτή από κάθε κινητό και το σημαντικότερο είναι δωρεάν.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για ξενοδοχεία όπου η επικοινωνία πραγματοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, το WhatsApp Business δεν είναι αρκετό να δουλέψει από μόνο του. Εδώ κάνει την εμφάνιση του ένα APΙ (Application Programming Interface) για το WhatsApp Business. Το συγκεκριμένο API ενσωματώνεται στο ξενοδοχειακό PMS, προσφέροντας πολύ περισσότερες δυνατότητες στους ξενοδόχους τις οποίες θα αναλύσουμε πιο κάτω.

Επικοινωνία

Με το WhatsApp Business μπορείτε να αναπτύξετε καλύτερη επικοινωνία  με τους πελάτες σας αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής σας. Πώς θα γίνει αυτό; Πέραν της επικοινωνίας με τους πελάτες μέσω emails, είναι επίσης σημαντικό να κρατάτε ενήμερους τους πελάτες σας με διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαμονή τους.

Μπορείτε για παράδειγμα να τους αποστείλετε τον κωδικό του check in και του WIFI, τον λογαριασμό του εστιατορίου ή τον συνολικό λογαριασμό κατά το check out στο κινητό. Επίσης, μπορείτε να στείλετε το μενού του εστιατορίου σε μία αργοπορημένη άφιξη ή links πληρωμών και πολλά άλλα. Οι πελάτες σας σίγουρα θα εκτιμήσουν τέτοιου είδους προσεγγίσεις αφού αισθάνονται ότι έχουν πιο προσωπική επικοινωνία μαζί σας.

Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στο προσωπικό του ξενοδοχείου σας. Μπορείτε να κρατήσετε ενημερωμένους τους υπαλλήλους σας σχετικά με τα καθήκοντα τους ή τις βάρδιες τους. Κάθε φορά που ένας υπάλληλος θα ολοκληρώνει τα καθήκοντα που θα του έχετε αναθέσει θα σας ενημερώνει στη συνομιλία του WhatsApp και αυτόματα θα ενημερώνεται και το PMS του ξενοδοχείου.

Όλα τα πιο πάνω προσφέρουν άνεση τόσο στον κάθε πελάτη ξεχωριστά όσο και σε εσάς ως ξενοδόχους.

Όσον αφορά στο operations του ξενοδοχείου έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε εγκαίρως μηνύματα και ενημερώσεις σχετικά με τις κρατήσεις σας ανά πάσα στιγμή απ’ όπου και αν βρίσκεστε.

Reports

Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα Reports του ξενοδοχείου σας. Με το WhatsApp Βusiness app ενσωματωμένο στο PMS του ξενοδοχείου σας μπορείτε να  βλέπετε διάφορες αναφορές, όπως για παράδειγμα τις αφίξεις και αναχωρήσεις, αναφορές του concierge και της οροφοκομίας, την πληρότητα του ξενοδοχείου, τις πωλήσεις, το τερματικό του POS και πολλές άλλες. Έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε την απόδοση της επιχείρησης σας και να προβαίνετε άμεσα στις ανάλογες ενέργειες και βελτιώσεις.

Όσον αφορά στις πωλήσεις και το marketing το WhatsApp Business σας παρέχει εξίσου πολλές δυνατότητες.

Αύξηση επαφών

Μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερες επαφές. Σίγουρα θα απορείτε πως μπορεί να γίνει αυτό μέσω WhatsApp. Έχοντας έναν λογαριασμό WhatsApp Βusiness θα τον συνδέσετε με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας. Κάθε φορά που κάποιος θα επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας, θα εμφανίζεται η επιλογή να συνομιλήσει απευθείας μαζί σας μέσω chat. Σε περίπτωση που κάποιος σας ρωτήσει για τις τιμές ή τη διαθεσιμότητα, αλλά δεν προχωρήσει σε κράτηση, εσείς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα στοιχεία του για μελλοντική χρήση.

Ετικέτες

Άλλη μία δυνατότητα που σας δίνεται με το WhatsApp Business είναι η κατηγοριοποίηση των επαφών με τις κατάλληλες ετικέτες. Μπορείτε για παράδειγμα να κατηγοριοποιήσετε τις επαφές που σας έχουν στείλει μήνυμα ως “πιθανούς πελάτες” και αργότερα να ακολουθήσετε μια στρατηγική μάρκετινγκ για αποστολή μηνυμάτων με πιο προσωπικό χαρακτήρα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε υφιστάμενους πελάτες ή άλλες επαφές ανά κατηγορία.

mobile communication and chat

Αποστολή μηνυμάτων.

Μπορείτε να ρυθμίσετε να στέλνετε μηνύματα μάρκετινγκ στο πελατολόγιο σας, ανά διαφορετική ζώνη ώρας, μέσω λιστών που θα έχετε ήδη προκαθορίσει. Σε περίπτωση που το πελατολόγιο σας προέρχεται από διαφορετικές χώρες, το WhatsApp Business αποτελεί την ιδανική λύση.

Συμπεριφορά πελατών

Δείτε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα του λογαριασμού σας σε πραγματικό χρόνο και μελετήστε αναλυτικές αναφορές. Αυτό σας επιτρέπει να κατανοήσετε την συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών και να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για το ξενοδοχείο σας.

Συμπέρασμα

Το WhatsApp Business το νέο μέσο επικοινωνίας για ξενοδοχεία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο άμεσης επικοινωνίας για κάθε ξενοδοχείο ανεξαιρέτως αριθμού κλινών ή concept και το κυριότερο δεν απαιτεί κανένα κόστος. Πολλοί ξενοδόχοι  ανά τον κόσμο έχουν αγκαλιάσει το WhatsApp Business. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί και αυτό μία ξενοδοχειακή τάση. Αν θέλετε να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε άμεσα να ενσωματώσετε το WhatsApp Βusiness στη λειτουργία του ξενοδοχείου σας.

One Response