Πόσο απαραίτητα είναι;

Στις μέρες μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστά ως social media αποτελούν χρήσιμα εργαλεία μάρκετινγκ για κάθε επιχείρηση ανεξαιρέτως μεγέθους. Ωστόσο, παρά την εξάπλωση τους, ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδόχων δεν αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε γιατί είναι απαραίτητο τα ξενοδοχεία να εδραιώσουν την παρουσία τους στα social media.

Πρώτα απ’ όλα, το πελατολόγιο σας βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα social media. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού πάνω από 3 εκατομμύρια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην καθημερινότητα τους. Στην πλειονότητα τους οι ταξιδιώτες αναζητούν προορισμούς και μέρη διαμονής σε ταξιδιωτικές πλατφόρμες αλλά και στα social media.

Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτείτε τα social media προς όφελος του καταλύματος σας;

Τα social media είναι τόσο δημοφιλή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή  του καταλύματος σας και να αυξήσουν τον brand awareness του, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι δυνητικοί σας πελάτες αναζητούν στα προφίλ του καταλύματος σας στα social media φωτογραφικό υλικό, stories, κριτικές και σχόλια από προηγούμενους ή υφιστάμενους πελάτες. Όλα αυτά τους βοηθούν να σχηματίσουν θετική εντύπωση για το κατάλυμα σας.

Σχέση εμπιστοσύνης

Ακόμη, μέσω των social media οι πελάτες αναζητούν πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε κι επικοινωνούν άμεσα μαζί σας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και πόσο άμεσα αλλά και με ποιό ύφος απαντάτε στα σχόλια. Το πιο σημαντικό είναι, πως με την προβολή του ξενοδοχείου σας στα social media, επιτρέπετε στους πελάτες να σας γνωρίσουν καλύτερα. Eπιτυγχάνετε μία αμφίδρομη αλληλεπίδραση η οποία βοηθάει να αναπτύξετε σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

Αύξηση εσόδων

Ένα ακόμη όφελος από τα social media είναι ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων της επιχείρησης είτε μέσω άμεσων κρατήσεων στο κατάλυμα είτε μέσω upselling.  Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ενημερώνετε τους ακόλουθους σας για κάποιες προσφορές ή για επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα θεραπείες στο σπα ή τη διοργάνωση κάποιου event. Έτσι λοιπόν, δημιουργείτε την επιθυμία στον πελάτη να σας προτιμήσει και να σας επισκεφθεί.

Στάδια ταξιδιωτικής εμπειρίας

Ας μην ξεχνάμε ότι το ταξίδι των πελατών αρχίζει προτού αφιχθούν στο κατάλυμα σας. Συνεχίζεται κατά τη διαμονή τους στο κατάλυμα και τελειώνει όταν επιστρέψουν στο σπίτι και μοιραστούν την εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες. Μέσω της άμεσης επικοινωνίας με τους ακόλουθους σας, είστε παρόντες σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και χτίζετε πιο προσωπική σχέση μαζί τους.

Διαφημίσεις

Bέβαια, παρότι τα social media είναι δωρεάν, αν το επιθυμείτε, σας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε διαφημίσεις επί πληρωμή κι έτσι να γνωστοποιείτε περισσότερο το προϊόν και τις υπηρεσίες σας.

Κριτικές και σχόλια

Επιπρόσθετα, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κριτικές και σχόλια στις σελίδες του καταλύματος σας στα social media, που σχετίζονται με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών σας αλλά και να προβείτε στις κατάλληλες βελτιώσεις και προσαρμογές.

Στατιστικά στοιχεία

Επιπλέον, έχετε πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα του κοινού σας ή τις πληρωμένες και οργανικές ενέργειες σας. Εξετάζοντας αυτά τα δεδομένα είστε σε θέση να αποφασίζετε ποιές στρατηγικές μάρκετινγκ θα εφαρμόζετε.

Θα πρέπει όμως, να αξιολογήσετε ποιά είναι τα κοινωνικά δίκτυα που σας ενδιαφέρει να προβάλετε το κατάλυμά σας ανάλογα το κοινό στο οποίο επιθυμείτε να απευθύνεστε. Για παράδειγμα, το Tik Tok απευθύνεται σε νεαρότερες ηλικίες ταξιδιωτών και παρουσιάζει συνεχή αύξηση χρηστών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο οι ξενοδόχοι να επενδύσετε στην προώθηση της επιχείρησης σας στα social media.  Δώστε στην επιχείρηση σας την προβολή που της αξίζει και ενισχύστε την ταξιδιωτική εμπειρία των πελατών σας. Θα βγείτε σίγουρα κερδισμένοι.

2 Responses

Lets take the first step!

Tell us a bit about you and one of our agents
will contact you as soon as possible!